Tradycyjne ogórki kiszone – przepis
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
Jedna z ulubionych przekąsek Polaków? – Bez wątpienia, kiszone ogórki. Jak odpowiednio je przyrządzić? Oto sprawdzony przepis!
Kiszonki w Polsce nieustannie cieszą się popularnością. Poza smakiem posiadają również wartościowe składniki odżywcze. Jak je przyrządzić, aby zyskały swój unikalny smak?
Przepis na kiszone ogórki
Składniki
- ogórki gruntowe (nie za duże, świeże i jędrne)
- woda
- 1 łyżka soli na 1 litr wody
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 baldachy kopru (z łodygami)
- korzeń chrzanu (ok. 4 cm)
- pół łyżeczki gorczycy
- liść laurowy
- liście wiśni, porzeczki lub winorośli (opcjonalnie)
Wykonanie
- Ogórki namocz w zimnej wodzie przez kilka minut.
- Po namoczeniu dokładnie je umyj (dobrze jest wyszorować je szczoteczką).
- Sparz słoiki i dobrze je umyj.
- W dużym garnku zagotuj wodę z wolą i poczekaj aż sól się rozpuści.
- Na dnie słoików ułóż obrany korzeń chrzanu, ząbki czosnku, baldachy kopru z łodygami, gorczycę, liść laurowy (oraz liść wiśni, porzeczki lub winorośli).
- Do słoika włóż ogórki, układaj je pionowo i gęsto. Ogórki nie powinny zanadto wystawać ze słoika – po jego zakręceniu nie mogą dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
- Zalej ogórki wrzącą wodą z solą tak, aby całkowicie je przykryła.
- Mocno zakręć słoiki i odstaw do pomieszczenia o temperaturze około 20 stopni (np. do piwnicy lub w inne chłodne miejsce). Ogórki ukiszą się po około 2-3 tygodniach.