Jedna z ulubionych przekąsek Polaków? – Bez wątpienia, kiszone ogórki. Jak odpowiednio je przyrządzić? Oto sprawdzony przepis!
Kiszonki w Polsce nieustannie cieszą się popularnością. Poza smakiem posiadają również wartościowe składniki odżywcze. Jak je przyrządzić, aby zyskały swój unikalny smak?
Przepis na kiszone ogórki
Składniki
ogórki gruntowe (nie za duże, świeże i jędrne)
woda
1 łyżka soli na 1 litr wody
4 ząbki czosnku
2-3 baldachy kopru (z łodygami)
korzeń chrzanu (ok. 4 cm)
pół łyżeczki gorczycy
liść laurowy
liście wiśni, porzeczki lub winorośli (opcjonalnie)
Wykonanie
Ogórki namocz w zimnej wodzie przez kilka minut.
Po namoczeniu dokładnie je umyj (dobrze jest wyszorować je szczoteczką).
Sparz słoiki i dobrze je umyj.
W dużym garnku zagotuj wodę z wolą i poczekaj aż sól się rozpuści.
Na dnie słoików ułóż obrany korzeń chrzanu, ząbki czosnku, baldachy kopru z łodygami, gorczycę, liść laurowy (oraz liść wiśni, porzeczki lub winorośli).
Do słoika włóż ogórki, układaj je pionowo i gęsto. Ogórki nie powinny zanadto wystawać ze słoika – po jego zakręceniu nie mogą dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
Zalej ogórki wrzącą wodą z solą tak, aby całkowicie je przykryła.
Mocno zakręć słoiki i odstaw do pomieszczenia o temperaturze około 20 stopni (np. do piwnicy lub w inne chłodne miejsce). Ogórki ukiszą się po około 2-3 tygodniach.
Rita Krosnowska to autorka tekstów o tematyce moda i uroda. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego oraz kursów z zakresu mody i kosmetyków.