Tradycyjne ogórki kiszone – przepis

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jedna z ulubionych przekąsek Polaków? – Bez wątpienia, kiszone ogórki. Jak odpowiednio je przyrządzić? Oto sprawdzony przepis!

Kiszonki w Polsce nieustannie cieszą się popularnością. Poza smakiem posiadają również wartościowe składniki odżywcze. Jak je przyrządzić, aby zyskały swój unikalny smak?

Przepis na kiszone ogórki

Składniki

  • ogórki gruntowe (nie za duże, świeże i jędrne)
  • woda
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 baldachy kopru (z łodygami)
  • korzeń chrzanu (ok. 4 cm)
  • pół łyżeczki gorczycy
  • liść laurowy
  • liście wiśni, porzeczki lub winorośli (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Ogórki namocz w zimnej wodzie przez kilka minut.
  2. Po namoczeniu dokładnie je umyj (dobrze jest wyszorować je szczoteczką).
  3. Sparz słoiki i dobrze je umyj.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z wolą i poczekaj aż sól się rozpuści.
  5. Na dnie słoików ułóż obrany korzeń chrzanu, ząbki czosnku, baldachy kopru z łodygami, gorczycę, liść laurowy (oraz liść wiśni, porzeczki lub winorośli).
  6. Do słoika włóż ogórki, układaj je pionowo i gęsto. Ogórki nie powinny zanadto wystawać ze słoika – po jego zakręceniu nie mogą dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
  7. Zalej ogórki wrzącą wodą z solą tak, aby całkowicie je przykryła.
  8. Mocno zakręć słoiki i odstaw do pomieszczenia o temperaturze około 20 stopni (np. do piwnicy lub w inne chłodne miejsce). Ogórki ukiszą się po około 2-3 tygodniach.
Rita Krosnowska
Rita Krosnowska to autorka tekstów o tematyce moda i uroda. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego oraz kursów z zakresu mody i kosmetyków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*